fbpx

Het belang van echte verbinding: luisteren met aandacht

Echte verbinding? Luister je wel met aandacht?

Druk, druk, druk. Werk, vrije tijd, afspraken met familie en vrienden. Daardoor lijkt het vaak alsof we veel en vaak verbinding hebben, maar is die verbinding echt?

Echte verbinding gaat verder dan oppervlakkige gesprekken; het draait om oprechte aandacht, het vermogen om goed naar elkaar te luisteren en de ander te begrijpen. Maar dat is niet altijd gemakkelijk. We worden gauw afgeleid door onze gedachten, onze eigen verhalen en onze drang om te reageren.

Echte verbinding is zo belangrijk. Hoe kan je nou leren om echte verbinding aan te gaan en met aandacht te kunnen luisteren.

Waarom Echte Verbinding Belangrijk is

Echte verbinding versterkt relaties  en geeft je een dieper gevoel van betekenis. Of het nu gaat om relaties met vrienden, familie, collega’s of zelfs vreemden, het vermogen om echt naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen, is essentieel voor gezonde en bevredigende relaties.

Emotionele Steun
Door echt naar elkaar te luisteren, bied je emotionele steun aan de ander.  Je toont empathie en laat de ander weten dat zijn of haar gevoelens en gedachten er toe doen.

Diepere Banden
Door actief te luisteren, bouwen je een diepere band op. Je laat zien dat je om iemand geeft en oprecht geïnteresseerd bent in wat hij of zij te vertellen heeft.

Conflictvermindering
Goed luisteren helpt bij het verminderen van misverstanden en conflicten. Door de ander echt te begrijpen, kunnen we beter communiceren en eventuele verschillen oplossen.

Luisteren zonder af te dwalen met je gedachten

Laat je gedachten Los
Probeer je gedachten los te laten en je volledig te concentreren op wat de ander zegt. Merk  het op wanneer je gedachten afdwalen en breng je focus terug naar het gesprek.  Heb je daardoor niet alles goed gehoord? Vraag of het even herhaald kan worden.

Onderdruk de drang om te onderbreken
We hebben vaak de neiging om onze eigen gedachten en ervaringen in te brengen terwijl iemand anders aan het woord is. Probeer deze drang te onderdrukken en laat de ander zijn verhaal vertellen zonder onderbreking. Doe je het toch en je merkt dat op? Stop dan met praten en geef aan de ander aan, dat het zijn of haar verhaal is en weer verder mag vertellen

Stel open vragen
Stel open vragen om de ander aan te moedigen meer te delen en dieper in te gaan op hun gedachten en gevoelens. Dit toont niet alleen interesse, maar moedigt ook een meer open en eerlijk gesprek aan. Zo leer je de ander ook steeds beter kennen en gaat het ergens over.

Herhaal  en vat samen
Herhaal af en toe wat de ander heeft gezegd en vat het samen. Dit laat zien dat je actief luistert en helpt bij het verduidelijken van eventuele misverstanden

Geef geen ongevraagd advies!

We hebben vaak de neiging om de ander te willen helpen. We dragen oplossingen aan en geven advies.
Vaak wil de ander graag zijn of haar verhaal kwijt en helpt alleen het praten al. Regelmatig wordt door erover te praten ook zelf een oplossing gevonden.

Denk je dat je de ander kunt helpen door iets over je eigen ervaringen te vertellen of advies of een tip te kunnen geven? Check dan eerst bij de ander of die er behoefte aan heeft en geef ook aan dat diegene ermee mag doen wat hij of zij wil. Raad of advies hoeft niet opgevolgd te worden. 

Conclusie

Echte verbinding begint door met aandacht te luisteren, vragen te stellen en daardoor het gesprek meer te verdiepen. Daardoor leer je een ander beter kennen en ontstaat een diepere verbinding.

Door onze aandacht te richten op de mensen om ons heen, zonder afgeleid te worden door onze eigen gedachten, kunnen we waardevolle relaties opbouwen en elkaar beter leren kennen.

Dus wordt je meer bewust van je eigen gedrag. Kijk na een gesprek even terug, heb ik echt geluisterd deze keer? Was ik er met mijn volle aandacht bij?

Daarna ga je ook tijdens je gesprekken opmerken wanneer je aandacht verslapt, je gedachten gaan dwalen of dat je inbreekt in het verhaal van een ander.  Als je je dat bewust bent, kan je jezelf corrigeren en weer met je aandacht terugkeren naar het gesprek.

Ik ben benieuwd naar je reactie

  1. Laat eens weten hoe goed jij kunt luisteren?
  2. Leuk als je hieronder je ervaringen wilt delen.
  3. Heb je nog vragen? Stel ze gerust! ik help je graag verder.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Essentieel leven