fbpx

De zon schijnt weer maar krijg je wel genoeg vitamine D binnen?

Het is zomer, maar hoe zit het dan met vitamine D?

Het is zomer en de zon schijnt weer! Heerlijk, toch? Maar wist je dat het niet alleen je humeur opfleurt? De zon helpt ook je lichaam om vitamine D aan te maken, en dat is ontzettend belangrijk.

Wat is vitamine D en waarom heb je het nodig?

Vitamine D is onmisbaar voor een goede gezondheid. Het draagt bij aan sterke botten, een goed werkend immuunsysteem en zelfs een positieve stemming. Daarnaast zorgt vitamine D ervoor dat je lichaam calcium goed opneemt, wat je botten en spieren sterk houdt.

Maar wist je dat veel mensen in Nederland te weinig vitamine D binnenkrijgen? Dit komt door ons klimaat, maar ook door onze moderne levensstijl die ervoor zorgt dat we minder vaak buiten komen.

Krijg je genoeg vitamine D binnen?

Hoewel de zon ons helpt om vitamine D aan te maken, is het niet altijd genoeg. Zeker niet als je weinig buitenkomt, een donkere huid hebt, of vaak zonnebrand gebruikt en een zonnebril draagt. Ook als je wat ouder bent, kan het lastiger zijn om genoeg vitamine D aan te maken.

Hoe weet je of je genoeg vitamine D hebt?

Gelukkig kun je dit heel eenvoudig testen! Met een simpele bloedtest kun je checken of je vitamine D-niveau op peil is, of dat je misschien wat extra hulp nodig hebt. Deze test vertelt je precies of je genoeg vitamine D binnenkrijgt via de zon en je voeding. Zo weet je zeker of je gezond bezig bent, of dat je misschien een supplement moet overwegen.

Wat kun je doen om je vitamine D op peil te houden?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt:

  • Ga naar buiten: Probeer elke dag even naar buiten te gaan, zeker tussen 11:00 en 15:00 uur. Een kwartiertje zon op je handen en gezicht kan al helpen.
  • Eet voeding rijk aan vitamine D: Denk aan vette vis zoals zalm of makreel, eieren en champignons.
  • Overweeg een supplement: Als je weinig in de zon komt of niet genoeg vitamine D uit je voeding haalt, kan een supplement een goede aanvulling zijn. Controleer regelmatig je vitamine D-niveau om te weten of je een extra boost nodig hebt.

Wie lopen risico op een tekort?

Sommige mensen hebben meer kans op een tekort aan vitamine D:

  • Ouderen: De huid maakt minder makkelijk vitamine D aan naarmate je ouder wordt.
  • Mensen met een donkere huid: Deze huid heeft meer zon nodig om dezelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken als een lichtere huid.
  • Mensen die veel binnen zijn: Of je nu op kantoor werkt, nachtdiensten draait, of simpelweg weinig buitenkomt – je loopt meer risico op een tekort.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Hoeveel vitamine D je precies nodig hebt, verschilt per persoon. Heb je een test gedaan dan kan je de uitslag bespreken en overleggen hoeveel vitamine D je gaat innemen. Bij een volgende test kan je dat indien nodig weer bijstellen.

Meer weten over het testen op vitamine D?

Wil je vrijblijvend meer weten over het testen op vitamine D en de bijbehorende supplementen?
 Vul dan het formulier hieronder in en ik dan neem ik contact met je op. 

Conclusie

De zon is je beste vriend als het gaat om vitamine D. Maar soms is het niet genoeg, en dan is het belangrijk om te weten wat je nog meer kunt doen. Hou je vitamine D-niveau in de gaten met een eenvoudige test en zorg ervoor dat je lichaam genoeg vitamine D binnenkrijgt. Zo blijf je gezond en sterk, en kun je volop genieten van het zonnetje, zowel buiten als binnen!

Ik ben benieuwd naar je reactie

  1. Heb jij je wel eens laten testen op vitamine D?
  2. Ben jij (preventief) met je gezondheid bezig?
  3. Heb je nog vragen? Stel ze gerust! ik help je graag verder.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Essentieel leven