fbpx

Hoe groot is jouw kans op diabetes type 2?

Kijkje in je toekomst

Hoe groot is je kans op diabetes type 2?

Neem leiding over je toekomstige gezondheid

Ben je ooit gefrustreerd geweest door diëten die niet werken? Of misschien wil je gewoon beter voor jezelf zorgen, maar weet je niet waar te beginnen? Veel mensen worstelen hiermee, en dat is helemaal niet gek. Het lijkt vaak alsof er een geheim recept is voor een gezonde levensstijl, maar dat geheim is eigenlijk heel simpel: elke dag één goede keuze maken.

Een van de eerste stappen naar een gezonder leven kan zo klein zijn als het maken van een bewuste voedingskeuze. Maar hoe weet je of die keuzes écht effect hebben op je gezondheid? Hier kan de HBA1C test een belangrijke rol spelen.

Wat is de HBA1C Test?

De HBA1C test is een eenvoudige bloedtest die een beeld geeft van je gemiddelde bloedsuikerspiegel over de afgelopen vier maanden. Deze test wordt vaak gebruikt bij mensen met diabetes om te zien hoe goed hun bloedsuikerspiegel onder controle is, maar hij kan ook nuttig zijn voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in zijn of haar gezondheid. Deze test kan je eenvoudig zelf thuis doen.

Je ontvangt naast de uitslag van de test ook een voedings-, fysieke activiteiten- en sportadvies en advies over welke supplementen je zouden kunnen ondersteunen.

Door te weten hoe je bloedsuikerspiegel zich gedraagt, kun je beter begrijpen hoe je lichaam reageert op de keuzes die je maakt op het gebied van voeding en beweging. Het mooie is dat je niet meteen grote, drastische veranderingen hoeft door te voeren. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken, en dat is waar de kracht ligt.

Hieronder zie je de uitslag van mijn HbA1C test. Daaruit blijkt dat ik in de pre-diabetes fase zit en dus ook meer op mijn voeding mag gaan letten.

Waarom diëten vaak niet werken

Veel mensen beginnen met een dieet met wat ze allemaal niet mogen eten of door calorieën te tellen. Dat werkt misschien op de korte termijn, maar uiteindelijk val je vaak terug in oude gewoontes. Waarom? Omdat diëten vaak draaien om het uitsluiten van dingen die je lekker vindt, waardoor je juist gaat hunkeren naar die voedingsmiddelen.

Daarnaast zijn veel bewerkte voedingsmiddelen zo samengesteld dat ze je hersenen een goed gevoel geven. Dit komt door de combinatie van suiker, vet en zout die een dopaminegolf in je hersenen veroorzaakt. Deze “feel-good” stof zorgt ervoor dat je steeds terug wilt naar die snack of maaltijd, en als je die ineens moet missen, wordt het moeilijk vol te houden.

Wat werkt wel?

In plaats van dingen te schrappen, kun je beter beginnen met het toevoegen van gezonde opties. Maak elke week bijvoorbeeld een plan en voeg twee nieuwe voedingsmiddelen toe aan je dieet. Het kan zo simpel zijn als een handjevol bosbessen bij je ontbijt of een portie broccoli bij je lunch.

Door nieuwe, gezonde voedingsmiddelen toe te voegen, geef je jezelf de kans om je smaakpapillen opnieuw op te voeden. Na verloop van tijd merk je dat je minder behoefte hebt aan suikerrijke en vette snacks.

Dus als je een beetje gewend bent, voeg je weer twee nieuwe voedingsmiddelen toe en kies dan ook twee voedingsmiddelen die je niet meer gaat eten.

Met kleine stapjes kom je verder!

Hoe de HbA1C test je kan helpen

Nu vraag je je misschien af: hoe kan de HbA1C test hieraan bijdragen? Door je bloedsuikerwaarden regelmatig te checken, krijg je direct feedback op hoe jouw voedingskeuzes je lichaam beïnvloeden. Stel je voor dat je begint met het toevoegen van meer groenten en vezelrijke producten aan je dieet. Na vier maanden kun je met de HbA1C test zien of deze veranderingen effect hebben gehad op je bloedsuikerspiegel.

Een goede HbA1C-waarde betekent niet alleen dat je bloedsuiker onder controle is, maar het kan ook betekenen dat je risico op chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten en beroertes afneemt. Het is een simpele manier om je voortgang te meten en gemotiveerd te blijven om door te gaan met gezonde keuzes.

Maak een plan

Wil je aan de slag gaan met gezondere voeding en beweging? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Eet een regenboog: Probeer elke dag vier verschillende groenten en twee stukken fruit te eten. Hoe meer kleur op je bord, hoe beter!
  2. Voeg nieuwe voedingsmiddelen toe: Begin klein, bijvoorbeeld met de “twee-voor-tien” regel: voeg elke week twee nieuwe voedingsrijke voedingsmiddelen toe aan je dieet en eet ze tien dagen lang.
  3. Verhoog je dagelijkse beweging: Loop een extra rondje, neem de trap in plaats van de lift of maak een korte wandeling na het eten. Kleine veranderingen maken een groot verschil.
  4. Wees geduldig: Gezonde veranderingen kosten tijd. Verwacht niet dat je binnen een week resultaten ziet, maar weet dat elke kleine stap die je neemt bijdraagt aan een gezonder leven op de lange termijn.
  5. Gebruik de HBA1C test als motivatie: Door regelmatig je bloedsuiker te meten, kun je zien welke invloed je nieuwe levensstijl heeft op je gezondheid.

Wil je meer weten over de HbA1C test? Vul onderstaand formulier in en dan neem ik vrijblijvend contact met je op.

Deze gegevens worden eenmalig gebruikt om contact met je op te nemen en worden niet opgeslagen.

Conclusie

Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin met kleine stappen, maak elke dag één betere keuze en gebruik tools zoals de HbA1C test om je voortgang te meten. Op die manier maak je gezonde gewoontes die je een leven lang kunt volhouden. Het is een proces, maar een proces waar je elke dag de vruchten van zult plukken.

Ik ben benieuwd naar je reactie

  1. Heb jij wel eens een HbA1C test laten doen?
  2. Wat doe jij aan gezonde leefstijl?
  3. Heb je nog vragen? Stel ze gerust! ik help je graag verder.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Essentieel leven