fbpx
cropped-cropped-Logo-Essentieel-Leven-transparent.png

Ontdek de kracht van de Wim Hof methode!

De kracht van de Wim Hof methode!

Wat is de Wim Hof methode?

De Wim Hof Methode, ook bekend als de ‘Iceman’-methode, is ontwikkeld door de Nederlander Wim Hof. Het is een combinatie van ademhalingstechnieken, blootstelling aan kou, en focus. Deze methode staat bekend om de positieve effecten op je lichaam en geest.

De Drie Pilaren van de Methode:

 1. Ademhalingstechnieken:
 • Diepe, krachtige ademhalingsoefeningen.
 • Verhoogt zuurstofniveau in het lichaam.
 • Positieve invloed op immuunsysteem en energieniveau.
 1. Blootstelling aan Kou:
 • Koude douches of ijsbaden.
 • Versterkt het lichaam en verbetert de doorbloeding.
 • Boost voor je weerstand.
 1. Focus en mindset:
 • Mentale training en bewustwording.
 • Verbeterde concentratie en stressmanagement.
 • Versterkt de connectie tussen lichaam en geest.

Hoe begin je?

Hieronder zal ik wat video’s delen zodat je kunt zien hoe je de oefeningen kunt doen.
Wel belangrijk is dat je altijd goed naar je lichaam luistert. Heb je problemen met je gezondheid, raadpleeg dan altijd eerst een arts.

Hoe te beginnen met de ademhalingsoefeningen

Hieronder vind je de tutorial van Wim Hof met een duidelijke uitleg over de ademhalingsoefeningen.

Begeleide ademhalingsoefening Wim Hof

De volgende video is de begeleide versie van de ademhalingsoefening zodat je gewoon mee kunt ademen.
Zelf vond ik het fijn om na een week het zonder de video te doen.

Eigen ervaring ademhalingsoefening Wim Hof

Ik was al een paar keer eerder begonnen met de ademhalingsoefeningen van Wim Hof, maar stopte daar al gauw mee, ik vond het lastig, wist niet of ik het goed deed en had niet voldoende motivatie om het vol te houden. 

Nu heb ik de Wim Hof Methode herontdekt en ik moet zeggen: wow! De combinatie van de ademhalingsoefeningen en koud nadouchen heeft mijn energieniveau echt een boost gegeven. Ik voel me sterker en meer in balans. 

Verder is ook in korte tijd mijn uithoudingsvermogen enorm verbeterd. Na 4 dagen de ademhalingsoefeningen te hebben gedaan, merkte ik al verschil. Ik kon de oefeningen in de sportschool veel gemakkelijker en langer volhouden.

Hierdoor wordt het ook gemakkelijker om de oefeingen te blijven doen. Het is echt een stukje zelfzorg, wat heel erg goed voor je gezondheid is.

Hoe te beginnen met koude training

Het is belangrijk om de koude training rustig op te bouwen. In onderstaande video legt Wim Hof uit hoe je dat het beste kunt doen.

Eigen ervaring koude training

Toen ik in 2018 het jaarprogramma van 365 dagen succesvol ging doen, startten we in het eerste weekend met een ijsbadje. Na ademhalingsoefeningen te hebben gedaan, stapte ik in het ijsbad. Het viel me eigenlijk heel erg mee. Dat kwam mede doordat ik goed bij mezelf was gebleven en mijn aandacht bij de ademhaling hield. Dat stukje focus helpt echt.

Daarna ben ik nog wel wezen dompelen in buitenwater en tijdens saunabezoek, maar een echt ijsbadje had ik nog niet weer gedaan.

Tot afgelopen zaterdag (27-1-2024). Toen werd er bij de sportschool een koude training georganiseerd. die kan liet ik me niet ontnemen en na een mooie voorbereiding met rek- en strekoefeningen en de ademhalingsoefening van Wim Hof gingen we het ijsbadje in.

Ik vind het erg fijn om te doen en het geeft je echt een boost. Koud douchen daarentegen vind ik een stuk lastiger, maar omdat het goed voor mijn gezondheid is, blijf ik het wel volhouden. Waarschijnlijk zal er in de toekomst wel een badje in de tuin komen, zodat ik in ieder geval in de winter lekker mijn eigen koude badjes kan nemen.

Zie hieronder de video van het ijsbadje bij Sportstudio Raalte.

Focus en mindset

Goede focus en mindset is nodig om de oefeningen goed uit te voeren. Dus dat train je tijdens de oefeningen ook.

Daarnaast heb je doorzettingsvermogen en vastberadenheid nodig. Dat zal je op andere gebieden in je leven ook helpen om daar je doelstellingen te behalen.

Je leert bovendien je lichaam en geest beter kennen en daardoor kan je steeds beter je gezondheid verbeteren.

Waarom Zou Jij Het Ook Moeten Proberen?

 • Meer Energie: Zeg vaarwel tegen die vermoeidheid. De Wim Hof Methode geeft je energie voor de hele dag.
 • Stressvermindering: De focusoefeningen helpen je om beter met stress om te gaan. Een momentje van rust in de drukte van het leven.
 • Immuunsysteem Boost: In deze tijden is een sterk immuunsysteem essentieel. De methode staat erom bekend je natuurlijke weerstand te versterken.

Samenvatting

De Wim Hof Methode is niet zomaar een hype. Het is een krachtig instrument om jezelf te versterken, zowel fysiek als mentaal. Dus waar wacht je nog op? Probeer het eens uit en ontdek wat het voor jou doet.

Heb je er nog wat weerstand op? Dat geeft, probeer het rustig stapje voor stapje. En….. is het toch niets voor jou, dan weet je dat en ben je wel weer een ervaring rijker.

Kijk dan of er iets anders is wat bij je past. en wat goed voor je gezondheid is. Er zijn bijvoorbeeld heel veel verschillende ademhalingsoefeningen.

Ik ben benieuwd naar je reactie

 1. Laat het weten als je gaat beginnen met de Wim Hof Methode of doe je het al?
 2. Leuk als je hieronder je ervaringen wilt delen.
 3. Heb je nog vragen? Stel ze gerust! ik help je graag verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Essentieel leven