fbpx
cropped-cropped-Logo-Essentieel-Leven-transparent.png

Balans in je leven!

Is jouw leven nog in balans?

Het is zo gemakkelijk om in de dagelijkse sleur te belanden en te vergeten te checken of je nog wel écht blij wordt van je leven. We raken vaak zo gefocust op één ding, dat we andere belangrijke aspecten uit het oog verliezen. Misschien zet je alles op alles voor je werk, maar vergeet je te genieten van vrije tijd. Of je steekt al je energie in anderen en vergeet jezelf. Dat kan een flinke disbalans veroorzaken.

Hoe breng je die balans terug?

Om weer balans te vinden, moeten we alle gebieden van ons leven onder de loep nemen. Werk, relaties, gezondheid, persoonlijke groei, vrije tijd – elk aspect is belangrijk. Een handige truc is om elk gebied een cijfer te geven. Doe dit intuïtief, zonder te veel na te denken.

Het gebied met het laagste cijfer heeft invloed op de rest. Dus als je iets wilt veranderen, begin dan daar. Bedenk vervolgens een concrete eerste stap om dat cijfer omhoog te krijgen. Misschien een halve dag minder werken, wekelijks wat tijd voor jezelf reserveren, dagelijks een wandeling maken na de lunch, enzovoort.

Vind je het lastig om te bepalen hoe je dat het beste aanpakt? Geen zorgen! Download de “Ontdek je energielek en doe de Energielabel Test”. Hiermee krijg je stapsgewijs inzicht in waar je energie lekt en dus waar je balans verliest. Zo krijg je snel meer grip op je leven en kun je werken aan meer balans.

Neem de tijd om stil te staan

Plan regelmatig momenten in om even stil te staan. Ikzelf doe dit bijvoorbeeld elk kwartaal een hele dag, maar ook elke maand neem ik er tijd voor. Ik reflecteer dan op wat ik heb gedaan en waar ik blij van word. Wat zijn mijn doelen en waar krijg ik energie van?

Ook elke zondagavond reserveer ik een momentje. Dan kijk ik terug op de afgelopen week en vooruit naar de komende week. Wat staat er op de planning? Wanneer werk ik en waar is ruimte voor ontspanning of leuke activiteiten?

Hoe is dat voor jou?

Stel jezelf eens de vraag: hoe zit het met mijn werk? Ben ik tevreden met mijn relaties? Zorg ik goed voor mijn lichaam en geest? Neem ik genoeg tijd voor ontspanning en plezier? Door deze vragen te stellen, krijg je een beter beeld van je leven.

Balans vinden

Kijk naar je levensgebieden en bedenk hoe je kunt streven naar een gebalanceerd leven. Sta jezelf toe om op alle vlakken te groeien, niet alleen op één terrein. Pas als alle gebieden in balans zijn, zul je rust ervaren.

Natuurlijk zal het niet altijd perfect zijn. Het leven zit vol verrassingen die de balans soms verstoren. Dat is oké, zolang je je er bewust van bent en eraan werkt om de balans terug te vinden.

Workshop Leuker Leven

Lijkt het je leuk om hier in een klein groepje mee aan de slag te gaan? Overweeg dan eens de workshop Leuker Leven. Een dag vol me-time waarin je ontdekt waar je tegenaan loopt en naar huis gaat met hernieuwde energie en concrete stappen richting meer balans.

Voor meer informatie over de workshop: klik hier

Workshop Leuker Leven

Conclusie

Dus, vergeet niet om regelmatig even stil te staan en te evalueren hoe je leven ervoor staat. Door bewust te kijken naar alle aspecten van je leven en kan je stappen zetten om de balans in je leven te herstellen.

En onthoud, het is niet erg als de balans soms verstoord raakt; wat telt is dat we ons bewust zijn van waar de balans ontbreekt en kan je actief werken aan het herstellen ervan. 

Ik ben benieuwd naar je reactie

 1. Is jouw leven in balans?
 2. Sta jij regelmatig stil om te kijken of je nog wel doet waar je blij van wordt?
 3. Heb je nog vragen? Stel ze gerust! ik help je graag verder.

2 gedachten over “Balans in je leven!”

 1. Mijn leven is nog niet in balans, maar ben er wel bewust van en ben er ook mee bezig

  Ik heb wel plannen, maar ben niet zo goed in het energie bewaren.
  Maar ook dat zal op den duur wel komen.

  1. Erna van Oostrom

   Leuk dat je reageert Anja.
   Je bent zeker al goed bezig en elke keer zet je er weer een stapje bij.
   Liefs Erna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Essentieel leven