Bewegen als je ouder wordt
Bewegen is op alle leeftijden belangrijk, maar naarmate we ouder worden, wordt het nog belangrijker. Het helpt niet alleen om fit te blijven, maar ook om je coördinatie te behouden en bijvoorbeeld het risico op vallen te verminderen.
Hoe bewegen ouderen vaak?
Veel ouderen zijn nog actief bezig met bewegen, vaak door te wandelen en te fietsen. Het is bekend dat de frisse lucht en de rust van de natuur bijdragen aan zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Echter, slechts weinigen realiseren zich dat wandelen en fietsen alleen niet genoeg zijn. Hoewel goed voor de uithoudingsvermogen, doen ze weinig voor het verhogen van de hartslag en het trainen van de spieren.
Het belang van verschillende bewegingsvormen
Beweging draagt niet alleen bij aan een gezond gewicht en sterke spieren, maar het is ook cruciaal voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel en een goede algehele conditie. Wandelen en fietsen zijn prima, maar ze richten zich voornamelijk op uithoudingsvermogen en missen vaak het effect van cardio- en krachttraining.
Cardio-Oefeningen
Cardio-oefeningen, zoals baantjes zwemmen, hardlopen, snel fietsen of traplopen, zijn essentieel om onze hartslag te verhogen en onze algehele conditie te verbeteren. Door regelmatig wat extra tempo toe te voegen aan je dagelijkse activiteiten, zoals sneller fietsen of stevig doorlopen, kun je dit gemakkelijk integreren in je routine. Neem ook een de trap in plaats van de lift, dat is echt een hele goede training.
Krachttraining
Naarmate we ouder worden, neemt onze spiermassa af, wat kan leiden tot problemen zoals verminderde mobiliteit en een verhoogd valrisico. Krachttraining is daarom van groot belang. Gelukkig zijn er eenvoudige oefeningen met ons eigen lichaamsgewicht, zoals squats, lunges, planken en push-ups, die al goede resultaten kunnen opleveren.
Als je het lastig vind om het zelf te bedenken of je weet niet hoe je de oefeningen uit moet voeren, kijk dan eens op YouTube, daar zijn veel video’s hierover te vinden. Zoek dan iets wat jou aanspreekt. Doe het twee a drie keer in de week. Dat is voldoende om kracht op te bouwen.
Conclusie
Hoewel fietsen en wandelen heerlijk ontspannend zijn, is dat niet genoeg om fit en gezond te blijven. Kies daarom voor een diversiteit aan bewegingsvormen, waaronder cardio- en krachttraining, om je gezondheid en levensstijl te behouden, vooral naarmate we ouder worden. Vergeet ook niet het belang van rek- en strekoefeningen, zoals yoga, voor behoud van lenigheid, coördinatie en balans.
Investeer in je gezondheid door regelmatig te bewegen. Naast dat het goed is voor je fysieke gezondheid, helpt bewegen ook om mentaal gezond te blijven.
Luister altijd naar je lichaam en bouw het rustig op. Bij twijfel of gezondheidsklachten, raadpleeg altijd eerst een huisarts of specialist.
Vind je het lastig om zelf te doen, zoek dan een goed sportschool in de buurt waar je goed begeleidt wordt. Ook fysiotherapeuten hebben vaak oefengroepjes waar je onder begeleiding kunt trainen.
Wil je nog meer aan je gezondheid doen?
Als je (nog) meer aan je gezondheid wilt doen, denk dan ook eens aan de Wim hof Methode.
De ademhalingsoefeningen, koudetraining en het werken aan je mindset, zorgen voor een beter immuunsysteem en je gaat ook beter in je vel zitten.
Zelf heb ik daardoor meer uithoudingsvermogen en de behoefte aan snaaien is hierdoor ook weggegaan.
Wil je er meer over weten, lees dan het blog dat ik hierover geschreven heb. Klik hier om naar het blog te gaan.
Ik ben benieuwd naar je reactie
- Wat doe jij aan beweging?
- Ga je door dit blog anders denken over bewegen?
- Heb je nog vragen? Stel ze gerust! ik help je graag verder.