fbpx
cropped-cropped-Logo-Essentieel-Leven-transparent.png

Kernwaarden of verlangens?

Vind jouw kernwaarden

Waarom zou je kernwaarden willen weten?

Kernwaarden gaan over jouw overtuigingen, waar je voor staat en wat je nastreeft. Jou gedrag is ook inherent aan jouw kernwaarden.

Als je weet wat jouw kernwaarden zijn, dan kan je gemakkelijker keuzes maken. Je kunt ze dan toetsen aan jouw kernwaarden. Past het bij jou wat je wilt kiezen of botst het juist met jou kernwaarden.

Heb je een bedrijf, dan kan je ook voor je bedrijf kernwaarden kiezen. Zo weet je klant meteen waar je voor staat.

Kijk dan meteen of jouw kernwaarden wel matchen met jouw bedrijf. Zo niet, kijk er dan nog eens goed naar. Want als het niet klopt, gaat het ook niet voor je werken.

Kernwaarden zijn bijvoorbeeld: bekwaamheid, integriteit, veelzijdigheid, leiderschap, etc.

Mijn kernwaarden

Elk jaar kies ik ervoor om terug te kijken en ga ik brainstormen en doelen formuleren. Voordat ik daar aan begin kijk ik naar mijn kernwaarden. Kloppen deze nog of mag ik ze bijstellen. Ook kijk ik naar mijn verlangens en welke kernwaarden daarbij horen.

Op dit moment zijn mijn belangrijkste kernwaarden:

 • Respectvol
 • Open
 • Veelzijdig
 • Creatief
 • Avontuurlijk

Zelf vind ik het vaak niet gemakkelijk om uit zo’n grote lijst met woorden te kiezen wat nou mijn 5 belangrijkste kernwaarden zijn.

Ik schrijf dan eerst alle woorden op die bij mij passen. Vaak zit er wel een overlap in, bijvoorbeeld zorgzaam, behulpzaam en dienstbaar lijken veel op elkaar. Die woorden zet ik bij elkaar en dan kies ik daaruit het woord wat het beste bij me past.

Kernwaarde of verlangen?

Als mensen al bewust bezig zijn met kernwaarden en deze kiezen, dan is het vaak iets waar ze naar verlangen. Bijvoorbeeld rust en balans, terwijl er nog geen rust en balans in hun leven is. Dat is dus geen kernwaarde maar een verlangen. Het kan het wel één worden.

Kernwaarden leef je echt!

kernwaarden verlangen

Wat zijn jouw kernwaarden?

Het is fijn als je je kernwaarden helder hebt. Bij het maken van keuzes kan je kijken of de keuze die je maakt ook bij je kernwaarden past. Zo maak je eerder de juiste keuzes.

Kernwaarden leef je. We hebben de neiging om te kiezen voor kernwaarden waar we naar verlangen. Dat zijn dus geen kernwaardes van je, maar verlangens.

Kies maximaal 5 kernwaarden. (via deze link kom je bij de lijst met kernwaarden)

Als meer dan 5 kernwaardes kiest heb je het op een gegeven moment niet meer helder. Je kernwaarden moet je zo op kunnen noemen als iemand het je vraagt. Het dwingt je ook om echt goed naar jezelf te kijken. Neem er daarom ook rustig de tijd voor.

Vind je het lastig om er 5 te kiezen?  Loop dan de lijst langs en noteer de kernwaarden die bij je passen. Ga dan kijken of er een overlap in zit, voeg deze samen en kijk welk woord dan het beste bij je past.

Het kan ook zijn dat jouw kernwaarde er niet tussen staat. Voeg gerust je eigen kernwaarde toe.

Kom je er niet uit, ga dan ook even goed voelen. Spreek de woorden uit en wat doet het dan met je.

Let er ook goed op dat je deze kernwaarden al leeft en dat het geen verlangens zijn!

Maak je kernwaarden zichtbaar

Maak je kernwaarden zichtbaar. Doe dat op een manier die bij jou past. Je kunt ze opschrijven, er plaatjes bij zoeken en opplakken, je kunt ze op post-its zetten, etc.

Zorg er in ieder geval voor dat je ze ergens ophangt/neerzet waar je het vaak ziet.

Zo kan je met het maken van keuzes, deze toetsen of ze wel bij jouw kernwaarden passen. Zo kan je gemakkelijker bewuste keuzes maken.

Ik heb een A4 gemaakt, met mijn jaarthema, mijn kernwaarden en de kernwaarden die nu nog verlangens zijn.
 
Deze staat op mijn bureau. Zo ziet ik elke dag waar ik voor sta en waar ik mee bezig wil zijn.
kernwaarden verlangen

Kernwaarden waar je naar verlangt

Het kan ook zijn dat je ernaar verlangt om bepaalde kernwaarden te gaan leven.

Kernwaarden hoeven dus niet perse vast te liggen. Ze kunnen veranderen naarmate je je ontwikkelt.

Als je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling, ga je groeien. Je kijk op het leven kan veranderen  en zelf kan je ook veranderen.

Vroeger was ik bevoorbeeld echt niet avontuurlijk. Ik was erg verlegen en paste me het liefste bij iedereen aan. Probeerde vooral niet op te vallen. Alleen tijdens het sporten en thuis kroop ik uit mijn schulp.

Inmiddels ben ik avontuurlijk op allerlei vlakken. Ik ga graag op reis, ook alleen. Maar ook in mijn bedrijf zoek ik het avontuur op en durf ik zichtbaar te zijn.

Wel zou ik er allemaal wat meer van willen genieten en mag het ook wat minder serieus. Vandaar dat genieter en speels bij de kernwaarden staan waarnaar ik verlang.

De kernwaarden waar ik naar verlang zijn:

 • doelgericht
 • genieter
 • onderscheidend
 • inspirerend
 • speels

Het wil ook niet zeggen dat je deze kernwaarden helemaal niet leeft, maar wel dat je het helemaal wilt gaan leven. Dan pas is het een echte kernwaarde van je.

Door mijn A4-tje op mijn bureau, dat ervoor zorgt dat ik het elke dag zie, blijf ik ermee bezig en kan ik ernaar toe gaan groeien.

 

Kies 5 kernwaarden waar je naar verlangt

Je doet dat op dezelfde manier als je je kernwaarden gekozen hebt. Voel waar je blij van wordt en wat je graag in je leven zou integreren.

Als je de kernwaarden waar je naar verlangt ook zichtbaar maakt, kan je dus met het maken van keuzes en hoe je wilt leven deze ook meenemen zodat je ze kunt gaan leven.

 • Laat je hieronder weten of het gelukt is?
 • Deel gerust wat je kernwaarden zijn.
 • En wat zijn de kernwaarden waar je naar verlangt?
 • Heb je nog vragen? Stel ze gerust.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Essentieel leven